Je Rijbewijs halen in België

Rijbewijs België

Dit artikel beschrijft hoe je in België je rijbewijs kunt bemachtigen.

Hoe haal je in België je rijbewijs?

Het rijbewijs in België wordt op een andere manier gehaald dan in andere landen. Ieder land heeft zo zijn eigen kenmerken. In dit artikel hebben we een aantal van dat soort kenmerken beschreven.

Rijbewijs halen in België

In België kan je geholpen worden door een van je ouders/verzorgers bij het behalen van je rijbewijs. Dat is voor Belgen de normaalste zaak van de wereld. Maar in andere landen wordt dat toch best vreemd gevonden. Want hoe weet je of die ouders zelf zo goed kunnen autorijden? En wat als die ouders zelf op een hele foute manier autorijden, wat leren ze dan hun kinderen aan? Wordt op die manier niet juist slecht rijgedrag overgebracht van ouder op kind?

Natuurlijk zijn er in België genoeg erkende rijscholen die jou kunnen helpen bij het behalen van je rijbewijs. Daar werken zeer ervaren instructeurs die jou op een goede manier alle regels aan kan leren.

Buiten België je rijbewijs halen?

Het halen van je rijbewijs in België is voor elke Belg bekend. Iedereen kent wel iemand die zijn rijbewijs al heeft. En ook is het een veelbesproken onderwerp tijdens feestjes of familiebijeenkomsten. Vooral alle vervelende dingen worden daar besproken, zoals de keren waarop het halen van een rijbewijs nou net niet lukte.

Vergeleken met Nederland is het halen van het rijbewijs in België een stukje makkelijker. In Nederland wordt er een stuk strenger naar een aantal factoren gekeken. Er wordt ook wel eens gezegd dat Nederlanders netter kunnen rijden. Al is natuurlijk niet elke Belg het daarover eens!

Omdat een rijbewijs vaak ook over de grens te gebruiken is, kun je met je Belgisch rijbewijs ook in andere landen rijden. Leuk als je bijvoorbeeld met vrienden of je geliefde op een roadtrip wilt, maar ook natuurlijk handig als je voor je werk naar het buitenland moet rijden.

Waar kun je makkelijker je rijbewijs halen?

Er zijn een aantal landen waar je echt makkelijk aan je rijbewijs kunt komen. We sommen hieronder een aantal extreme gevallen voor je op:

Honduras
Om in Honduras een rijbewijs te halen, hoef je alleen maar minimaal 18 jaar oud te zijn! En verder moet je een extreem kort en simpel theorie-examen maken waar bijna niemand op zakt. Ook moet je door een medische keuring heen waarbij wordt gekeken naar je zicht. Als je hieraan voldoet, dan haal je dus je rijbewijs. Dat is makkelijk, toch? In België is het een stuk lastiger om je rijbewijs te halen!

Mexico
In Mexico hoef je niet eens door een medische keuring heen. Dat is helemaal makkelijk, toch? Als je 90 euro betaalt dan kun je vanaf je 15e al een vergunning aanvragen waarmee je kunt autorijden. Zo makkelijk wordt het je nergens gemaakt.

Egypte
In Egypte kunnen ze er ook wat van. Voor 2011 hoefde je daar tijdens het praktijkexamen 6 meter naar voren te rijden en 6 meter naar achteren te rijden. Als je dat zonder al te veel problemen kon doen, dan kreeg je al je rijbewijs. Tegenwoordig is het iets lastiger: je moet nu ook een theorie-examen maken waarbij je 8 van de 10 vragen goed moet beantwoorden en je moet naast het voor- en achteruitrijden de auto kunnen parkeren

Auto theorie België

Je Rijbewijs B België kun je alleen met succes afronden als je eerst slaagt voor het theoriegedeelte. Dit wordt ook wel het theorieonderricht genoemd. Daarbij moet je een aantal vragen in een theorie-examen goed beantwoorden. Als je genoeg vragen goed beantwoord, slaag je voor je theorie. Op deze site kun je een proefexamen maken voor dat theorieonderricht. Hieronder vind je de links naar de proefexamens:

Direct aan de slag?

Koop een theoriecode en ga direct aan de slag!

START DIRECT

Waarom zijn wij de beste theoriesite van België?

Gemaakt door theorie-experts en verkeersdeskundigen

Direct een toegangscode per e-mail

Hoogste slagingskans van België!