Informatie over het Rijbewijs A

Rijbewijs A

Deze pagina bevat de belangrijkste informatie over het Rijbewijs A (motor rijbewijs).

Het behalen van een rijbewijs A voor een motorfiets

Wanneer je van plan bent om een motor te gaan besturen op de openbare weg is het van belang om er rekening mee te houden dat je hiervoor over een geldig rijbewijs dient te beschikken. Er wordt voor wat een motor betreft doorgaans altijd verwezen naar een rijbewijs A, maar wist je dat er op dit vlak verschillende versies bestaan? Of je nu precies dient te beschikken over een rijbewijs A, A1 of A2 is afhankelijk van het type motor welke je wenst aan te kopen. Wij zetten graag de onderlinge verschillen tussen de rijbewijzen even voor je op een rijtje en geven graag aan hoe de weg naar het behalen van het rijbewijs A er precies uitziet.

Welke categorie van het rijbewijs A heb je nodig?

Zoals reeds aangegeven maken we een onderscheid tussen drie verschillende categorieën voor wat het rijbewijs A betreft. Het gewone rijbewijs A is uitsluitend bestemd voor mensen die een motor (eventueel uitgerust met een zijspan) met een vermogen van meer dan 35 kW willen besturen. Dit geldt eveneens voor driewielers met een motor met een vermogen van meer dan 15 kW. Het categorie A2 rijbewijs is dan weer vereist wanneer er sprake is van een motor met een maximaal vermogen van 35 kW gecombineerd met een vermogens/gewichtsverhouding van minder dan 0,2kW/kg. Let op, het mag hierbij niet gaan om een afgeleide van voertuigen die over meer dan het dubbele vermogen beschikken. Tot slot is er nog het categorie A1 rijbewijs. Dit rijbewijs is geschikt voor een motor van maximum 125cc en 11kw. Er dient hierbij sprake te zijn van een vermogens/gewichtsverhouding die lager ligt dan 0,1 kW per kilogram. Voor driewielers geldt een maximum van 15 kW.

Koppelen van een aanhangwagen aan de motor

Wanneer je over een rijbewijs A beschikt is het toegestaan om er een aanhangwagen aan te koppelen. Je moet er wel rekening mee houden dat dit niet geldt voor een motor die beschikt over een zijspan indien deze niet is voorzien van een rem.

Het theorie-examen afleggen voor het rijbewijs A

De theoretische opleiding in aanloop naar het slagen voor het theorie-examen met betrekking tot het rijbewijs A kan op twee verschillende manieren gebeuren. Je kunt er voor kiezen om een 12 uur durende theoretische cursus te volgen bij een erkende rijschool, maar Je hebt ook de mogelijkheid om zelfstandig te studeren. Dit kan bijvoorbeeld door een schriftelijke cursus, al zijn vooral de online cursussen tegenwoordig bijzonder interessant te noemen. Je dient er voor het afleggen van het theorie-examen voor het rijbewijs A rekening mee te houden dat er hiervoor een minimumleeftijd geldt van 24 jaar en 3 maanden. Voor de rijbewijzen A1 en A2 geldt een minimumleeftijd van respectievelijk 18 jaar en 3 maanden en 20 jaar en 3 maanden. Voor al deze rijbewijzen geldt dat het aantal herkansingen voor het theorie-examen onbeperkt is. Je kunt dus zo vaak herkansen als je zelf wenst zonder dat je daarvoor rekening moet houden met een verplicht aantal (extra) lesuren bij een erkende rijschool.

Het afleggen van het praktijkexamen voor het rijbewijs A

Nadat je bent geslaagd voor het theorie-examen voor het behalen van een rijbewijs A spreekt het voor zich dat er ook nog een praktijkexamen op je wacht. De leeftijd waarop je aan het praktijkexamen kunt deelnemen is als vanzelfsprekend tevens afhankelijk van het categorie rijbewijs dat je wenst af te leggen. Bovendien geldt voor het praktijkexamen van het rijbewijs A altijd dat het verplicht is om minimaal 12 uur praktijkonderricht te krijgen in een erkende rijschool. Hou er bovendien ook rekening mee dat dit examen moet worden afgelegd binnen de periode van 3 jaar waarin het voorlopige rijbewijs na het slagen voor het theorie-examen geldig is. Slaag je hier niet in, dan zul je het theorie-examen opnieuw moeten doen.

Direct aan de slag?

Koop een theoriecode en ga direct aan de slag!

START DIRECT

Waarom zijn wij de beste theoriesite van België?

Gemaakt door theorie-experts en verkeersdeskundigen

Direct een toegangscode per e-mail

Hoogste slagingskans van België!