Informatie over het Theoretisch Rijexamen

Theoretisch rijexamen

Het theoretisch rijexamen: wat is het en hoe kun je je erop voorbereiden?

Voorbereiden op het theoretisch rijexamen

In dit artikel lees je precies hoe het theoretisch rijexamen in zijn werk gaat en hoe jij je daarop kunt voorbereiden.

Theorieles rijbewijs: wat moet je (jezelf) leren?

De theorie die je moet kennis bestaat uit verschillende onderdelen, waarvan je er zelf een aantal al wel kan bedenken. Je moet bijvoorbeeld kennis hebben van de verkeersborden, van de aanwijzingen op de weg en van de betekenis van de kleuren op een verkeersbord (rood = stoppen ?).

Het examencentrum in België heet het GOCA. Het GOCA heeft online een document beschikbaar gesteld waarin al het leerstof staat beschreven dat je moet kennen. En dat gaat dus verder dan alleen de verkeersborden, daar komt nog veel meer bij kijken. Hieronder hebben we een aantal van die punten opgesomd:

 • Voorrang verlenen
 • Inhalen
 • Stilstaan en parkeren
 • Richtingsverandering
 • Plaats op de rijbaan
 • Overwegen
 • Snelheid
 • Defensief rijgedrag
 • Administratieve documenten

En zo zijn er nog veel meer onderwerpen waar je de ins en outs over moet kennen. Kortom: genoeg te leren ter voorbereiding op het theoretisch rijexamen!

Help! Hoe begin ik met leren voor mijn rijbewijs theorie?

De rijbewijs theorie leer je niet vanzelf, daar moet je zelf voor aan de slag. Maar wees gerust, het is tegenwoordig een stuk eenvoudiger om je theorie te leren dan vroeger. Er zijn online theoriecursussen en online examentraining beschikbaar waarmee jij je op een heel slimme manier kunt voorbereiden voor de rijbewijs theorie.

De volgende stappen worden het vaakst gebruikt ter voorbereiding op het theoretisch rijexamen:

 1. Leren met een online theoriecursus (vergelijk onze theoriepakketten)
 2. Testen van kennis van theoretisch rijexamen met online examentraining
 3. Opnieuw leren van theorie met theoriecursus
 4. Maken van laatste examens

Waarom is dit de beste manier? Simpel, omdat je jezelf eerst de theorie aanleert. Daarna maak je thuis online examens en test je of je de theorie goed genoeg geleerd hebt. Door het maken van examens weet je welke onderdelen je nog niet goed beheerst. Met die kennis pak je de online theoriecursus er weer bij en lees je die hoofdstukken nog eens goed door. En als je dat gedaan hebt, maak je opnieuw een aantal examens en slaag je als het goed is makkelijker voor elk examen.

De theorie-examens van onze online examentraining lijken zeer sterk op het examen dat je uiteindelijk af moet leggen bij het examencentrum. Dus als je thuis slaagt voor de examens, zul je bij het examencentrum waarschijnlijk ook slagen! Je weet dus precies hoe lang je je moet voorbereiden voordat je klaar bent voor het examen!

Theorie examen: hoe werkt dat in de praktijk?

Op het theorie-examen werk je met een computer. Op het beeldscherm krijg je vragen te zien waarbij je tussen de twee en drie antwoordmogelijkheden moet kiezen. Je mag maximaal 15 seconden over een vraag doen en het examen duurt in totaal 30 minuten. Voor verschillende rijbewijscategorieën bestaan er nog specifieke aandachtspunten. Let daar op als je je voor een examen aanmeldt.

Direct aan de slag?

Koop een theoriecode en ga direct aan de slag!

START DIRECT

Waarom zijn wij de beste theoriesite van België?

Gemaakt door theorie-experts en verkeersdeskundigen

Direct een toegangscode per e-mail

Hoogste slagingskans van België!