Informatie over het Rijbewijs Am

Rijbewijs Am

Op deze pagina lees je alles over het Rijbewijs Am (bromfiets/scooter rijbewijs).

Het behalen van het rijbewijs AM voor een bromfiets

Ben je van plan om een bromfiets aan te kopen? In dat geval is het belangrijk om rekening te houden met de maximumsnelheid waar deze over beschikt. Voor een bromfiets met een snelheid van maximaal 25 kilometer per uur is het niet nodig om over een rijbewijs te beschikken. Het dragen van een helm is echter wel verplicht en de bestuurder moet de leeftijd hebben van minimum 16 jaar. Het rijbewijs AM is pas vereist vanaf het ogenblik dat er een motorfiets wordt aangekocht met een snelheid van tussen de 25 en maximaal 45 kilometer per uur. Het spreekt voor zich dat het dragen van een helm bij een voertuig als deze eveneens verplicht is. Bestuurders van een dergelijke motorfiets hebben tevens de mogelijkheid om er een aanhangwagen achter aan te koppelen.

Voor wie is het rijbewijs AM vereist?

Iedereen die geboren is na 14 februari 1961 en bestuurder wil zijn van een twee- of driewielige bromfiets of een lichte vierwieler die een maximale snelheid haalt van tussen de 25 en 45 kilometer per uur is genoodzaakt om over een rijbewijs AM te beschikken. Bovendien is het belangrijk om er bij stil te blijven staan dat het dragen van een helm bij een voertuig van deze categorie steeds verplicht is. In principe kunnen alle voertuigen van deze categorie uitgerust worden met een aanhangwagen, al is er sprake van een uitzondering. Een bromfiets met drie wielen of een lichte vierwieler heeft deze mogelijkheid immers niet.

Het theorie-examen voor rijbewijs AM

Studeren voor het theorie-examen voor het rijbewijs AM kan op twee verschillende manieren. Je kunt er voor kiezen om minimum 6 uur lessen te volgen in een erkende rijschool, maar je kunt ook gewoon zelf aan de slag gaan. Het studeren voor het theorie-examen voor het rijbewijs AM is wat dat betreft mogelijk met een gewone, schriftelijke cursus, maar tevens met een cd-rom of een online cursus. Het theorie-examen voor het rijbewijs AM kan vervolgens worden afgelegd op het ogenblik dat de potentiële bestuurder de leeftijd van 16 jaar en 3 maanden heeft bereikt. In tegenstelling tot voor bijvoorbeeld het rijbewijs B kun je bij het niet slagen zoveel herkansen als je zelf wenst zonder dat hiervoor (extra) verplichte theorielessen zijn vereist.

Het afleggen van het praktijkexamen

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat je vooraleer het praktijkexamen voor het AM rijbewijs af te leggen verplicht bent om minimaal 4 uur les te volgen bij een erkende rijschool. Let op, ook indien je mogelijks nog houder bent van het voorlopig rijbewijs A3 is dit vereist. Je beschikt wel nog steeds over de keuze om het praktijkexamen voor het AM rijbewijs af te leggen met behulp van jouw eigen bromfiets of met een voertuig van de rijschool in kwestie. Als houder van het rijbewijs A3 beschik je nog steeds over de mogelijkheid om een voertuig van de categorie AM te besturen, maar dat slechts tot op het einde van de geldigheid van jouw voorlopig rijbewijs.

Hoe ziet het rijbewijs AM er precies uit?

Net zoals voorheen bij andere rijbewijzen in België het geval was werd ook de AM categorie bijgeschreven op de papieren variant. Deze beschikte over een onbeperkte geldigheid. Per 7 juli 2010 werd er echter voor gekozen om een Europees rijbewijs in te voeren die over de grootte van een bankkaart beschikt. Dit rijbewijs heeft geen onbeperkte geldigheid meer, maar moet iedere 10 jaar worden verlengd. Vooral wanneer je vaak in het buitenland vertoeft en je bijvoorbeeld tijdens deze uitstappen of vakanties wel eens een motorfiets durft te huren wordt het aangeraden om in het bezit te zijn van een Europees model. Indien het rijbewijs AM het eerste rijbewijs is welke je aflegt zul je op heden doorgaans automatisch een dergelijk model krijgen.

Direct aan de slag?

Koop een theoriecode en ga direct aan de slag!

START DIRECT

Waarom zijn wij de beste theoriesite van België?

Gemaakt door theorie-experts en verkeersdeskundigen

Direct een toegangscode per e-mail

Hoogste slagingskans van België!