Wat je moet weten over het Rijbewijs Examen

Rijbewijs Examen

In dit artikel lees je hoe het rijbewijs examen in de praktijk werkt.

Het rijbewijs Examen

Wil je een rijbewijs zodat je kunt rondrijden in een auto of op een motor of scooter? Dan weet je vast dat je een rijbewijs niet cadeau krijgt! Je dient hiervoor een theorie-examen en een praktijkexamen af te leggen. Als je deze examens met goed gevolg aflegt, dan pas krijg je je rijbewijs. In dit artikel lees je meer over het rijbewijs examen.

Examen Rijbewijs: verschilt per gewest

Allereerst is het belangrijk om te weten dat het examen verschilt per gewest. Dit artikel bevat dus voornamelijk algemene informatie die voor elk gewest van toepassing kan zijn. Als je eenmaal klaar bent voor het examen, is het dus aan te raden om de informatie over het rijbewijs examen voor het gewest op te vragen waar je je rijbewijs examen af wilt leggen.

Categorieën voor het rijbewijs

Je kent uit je hoofd wellicht het rijbewijs B (auto), rijbewijs A (motor) en rijbewijs Am (bromfiets). Maar er zijn er veel meer. En voor elke categorie dient een examen afgelegd te worden. Nu is deze complete lijst voor jou misschien niet interessant, omdat je ‘gewoon’ je auto rijbewijs wilt halen. Maar toch is het goed om te weten dat je met het rijbewijs dat je wilt halen straks ook andere kanten op kunt. Als je bijvoorbeeld je auto rijbewijs hebt gehaald, dan kun je deze ook uitbreiden door het behalen van een nieuw examen waardoor je een aanhanger achter je auto kunt hangen.

Het examen voor het rijbewijs bestaat uit twee onderdelen: praktijk en theorie

Het theoriegedeelte behandelt zoals de naam al zegt het theoriegedeelte. Dus: wat moet je weten van de verkeersregels om veilig aan het verkeer deel te kunnen nemen? Het theoriegedeelte kun je jezelf aanleren, door bijvoorbeeld op deze website een theoriecursus te volgen. Maar je kunt er ook voor kiezen om les te krijgen bij een erkende rijschool. Dat noemen ze ook wel ‘theorieonderricht’. Als je daarvoor kiest dan wordt er onder andere gekeken naar het aantal uur dat je theorieonderricht gevolgd hebt. Bij bromfiets (Rijbewijs AM) is dat bijvoorbeeld 6 uur. En bij motor en auto is dat 12 uur.

Examen rijbewijs B

Omdat rijbewijs B de meest bekende categorie is, lichten we in deze alinea verder uit hoe het examen werkt voor het rijbewijs b.

Puntsgewijs een aantal belangrijke zaken:

  • Minimumleeftijd om het rijbewijs B te halen is 17 jaar – Als je bij een erkende rijschool theorieonderricht wilt volgen dan dien je dat 12 uur lang te doen. Je kunt ook zelf voor je eigen theorieopleiding kiezen
  • Je kunt het theorie-examen onbeperkt herkansen. Als je twee keer zakt dan dien je voor minimaal 12 uur theorieonderricht te volgen voordat je het examen nog een keer mag maken
  • Je dient minimaal 20 uur praktijkonderricht te volgen bij een erkende rijschool

Oefenexamen rijbewijs B

Wil je testen of je al klaar bent voor de theorie? Dan kun je op deze website een ‘echt’ proefexamen maken! Kies voor het proefexamen rijbewijs B voor deze link:

Maar we hebben ook proefexamens voor motor en bromfiets:

Direct aan de slag?

Koop een theoriecode en ga direct aan de slag!

START DIRECT

Waarom zijn wij de beste theoriesite van België?

Gemaakt door theorie-experts en verkeersdeskundigen

Direct een toegangscode per e-mail

Hoogste slagingskans van België!